Frontview Magazine - 03/08/2015
M-idzomer 2015: meest succesvolle editie ooit

De zesde editie van M-idzomer zit er bijna op. Het Depot en M-Museum Leuven kunnen tevreden terugblikken op de meest succesvolle editie ooit. Er kwamen tijdens het vierdaags festival maar liefst 6600 bezoekers over de vloer en in de tuin van het mooie Leuvense museum. Zij kregen een mooie mix van muziek, expo, dans, performance en filmvoorgeschoteld.

De eerste dag van het sfeervolle festival was meteen een feest voor de liefhebber van goede Belgische bands. Kris Dane en Douglas Firs legden de lat meteen heel hoog voor headliner Daan. Die laatste had er duidelijk veel zin in. Daan is dan ook een halve Leuvenaar. Zelfs de regen die af en toe viel, kon de triomfantelijke thuiskomst van Daan niet verpesten. Binnen liep het forum vol voor REYMER.
 
Vrijdag was de dag voor de jazzliefhebber. Ook de zon kan een streepje jazz blijkbaar appreciëren, want die was weer van de partij. Het Brits-Deense trio Phronesis zette meteen de sfeer. Belgische jazzgrootheid Philip Catherine trakteerde het publiek in de tuin op een magistraal concert. Het Avishai Cohen Trio zette feilloos die trend verder en zette de tuin in vuur en vlam. Zelf kreeg de band er niet genoeg van en kwam maar liefst drie keer opnieuw op om een vervolg aan hun show te breien. De jonge Leuvense band Illuminine betoverde tussen de concerten in de tuin het M-idzomerpubliek met hun hypnotische muziek.
 
De Amerikaanse singer-songwriter William Fitzsimmons opende de derde M-idzomerdag met een intiem concert. Later op de avond bewees Bony King dat hij een echte muzikale koning is. Headliner Admiral Freebee toonde Leuven op zijn beurt wat ware rock’n’roll is. Voor wat literatuur en vooral veel humor zakte het publiek massaal af naar het forum waar Stijn Van de Voorde hen trakteerde op een literaire trip in ‘Spijtig Van De Bomen’.

Zondag opende The Me In You de laatste dag van M-idzomer op rustige, zondagse wijze. Youngblood Brass Band zorgde voor heel wat beweging en afsluiter, het ‘filmconcert’ Dance! Dance! Dance! van Arsenal, laat niemand in de tuin onberoerd. Jan Delvaux en Jimmy Dewit brachten wat Belgische muziekgeschiedenis naar M met Belpop Bonanza Bis. Binnen was er uiteraard nog meer te beleven. De dansvoorstellingen Geënt van Ugo Dehaes en Pit van Het Ulevel bracht meerdere M-idzomergast in vervoering. Er kon een filmpje meegepikt worden in de Cera Cinema of Cinema Dada en tot rust komen kon perfect in ons eigenste Billie Holiday Café. 

M-idzomer for kids

Voor het eerst was er een namiddag voor kinderen voorzien. Op zaterdagmiddag waren de jongsten de baas op M-idzomer For Kids. Kapitein Winokio kwam zag en overwon de boordevolle museumtuin.
 
Tevreden organisatoren

Het Depot en M zijn uiteraard heel blij met deze editie. Luc Delrue, Directeur van M, zegt: “Het is altijd fijn om al die enthousiaste mensen te zien genieten van de zon, muziek, dans, film. En dat in die prachtige setting die het museum is.“ Mike Naert, artistiek directeur van het Depot, is heel blij met de concerten die hij op M-idzomer gezien heeft dit jaar. “De bands in de tuin en het forum hebben stuk voor stuk het beste van zichzelf gegeven. Ondermeer Admiral Freebee, Avishai Cohen, Bony King waren in topvorm. Muzikaal was het voor mij dus absoluut ook een succesvolle editie.” Ook Denise Vandevoort, schepen van cultuur, is tevreden. “Een sfeervol, intiem en gezellig festival met een mix van verschillende kunstvormen en een blij publiek. Wat meer kan een mens willen?

- Bart Scholliers

<<<