De Standaard - 13/01/2017
Drones vs. dans: 0-1

DANS Muse liet ze al door een concertzaal zweven, en nu zijn ze ook in de theaterzaal gearriveerd: drones.
De drones hebben het theater veroverd! Gelukkig kunnen hun ‘zweefsprongen’ nog lang niet tippen aan wat échte dansers uit hun hoed toveren. Dat bewijst Rats, Ugo Dehaes’ opvolger van het bejubelde Girls onder de vleugels van Fabuleus. 
Urban dance is niet meer van tv of van de (inter)nationale podia weg te denken. De zeven Brusselse, Waalse en Vlaamse jongeren die ­Dehaes samenbrengt, aangekondigd door het nerveuze gezoem van drones die vanuit de lucht elke beweging registreren, bewijzen dat de liefde voor deze dansen meer is dan een hype in de nasleep van So you think you can dance en co.

Als sluwe ratten glijden de jonkies op hun witte sneakers uit de holletjes van het kartonnen decor, dat weinig verbeeldingsvol beplakt is met QR-codes. Ze krumpen, breakdancen en hiphoppen de ziel uit hun lijf – solo, in een dance battle of in groep. Ze besmetten elkaar tot er een nieuwe, aanstekelijke taal ontstaat. Gebalde energie en een snel ontvlambaar showeffect: dat is waar deze dansstijlen op teren. Dehaes voegt daar de duur en ontwikkeling van een hedendaagse dansvoorstelling aan toe en dat lokt deze equipe uit hun comfortzone, wat ze met overgave doen. Het alfabet van de street dances wordt zichtbaar in het spel met versnelling en vertraging, maar ook het belang van humor, mime, pastiche en persoonlijke attitude licht Dehaes mooi uit.
Tijd blijkt echter ook het belangrijkste struikelblok in Rats. De ploeg geraakt nooit uitgeblust, maar het bewegingsmateriaal wordt gaandeweg wat eenzijdig en mist vooral inhoudelijke zeggingskracht. Professional Jenna Jalonen zorgt met haar klassiek-hedendaagse stijl niet echt voor een spannende dialoog met de groep en ook de drones zijn eerder accessoire dan extra danspartner. De­haes en Fabuleus laten ons kennismaken met de talenten van morgen, maar de puzzelstukken klikken nog niet helemaal in elkaar.

CHARLOTTE DE SOMVIELE

Rats Ugo Dehaes & Fabuleus Nog te zien tot 14/1 in Stuk (Leuven). Op reis door Vlaanderen tot 29/4.

<<<