​​​​​​​Het Laatste Nieuws - 27/01/2020
Huiskamerfestival strikt 2.500 bezoekers... en dansende robots

De zesde editie van huiskamerfestival Chambres d’O heeft zowat 2.500 betalende bezoekers gelokt. Een van de meest opvallende voorstellingen was die van choreograaf Ugo Dehaes, die robots liet dansen.
In meer dan veertig huiskamers stonden muziek, theater, dans, comedy, literatuur en beeldende kunst geprogrammeerd. Tussen de voorstellingen van onder meer bekende gezichten Wim Helsen, Marcel Vanthilt en Soe Nsuki viel ook de performance ‘Forced Labour’ van de Leuvense choreograaf Ugo Dehaes op. Dehaes programmeert en knutselt zijn dansende robots helemaal zelf. “Ik ben hier veel minder choreograaf, maar eerder technicus”, glimlacht hij.
De zowat twintig, dertig aanwezigen keken geamuseerd en geboeid toe. In totaal konden ze een tiental robotjes zien dansen. Deze zomer keert Ugo terug met een volwaardige voorstelling tijdens Theater Aan Zee. De demonstratie vond plaats in de woonkamer van Bernette Wostyn in de Stuiverstraat. “Het is al voor de vijfde keer dat ik mijn woningen openstel voor Chambres d’O - alleen vorig jaar kon ik niet deelnemen”, vertelt ze. “Zo trad hier in het verleden al rapper Brihang op, nog vóór zijn doorbraak. Chambres d’O is een knap initiatief waarbij je nieuwe mensen én culturele genres leert kennen.” Veel bezoekers zijn die mening aangedaan en dat vertaalt zich in een stijgende ticketverkoop. Vorig jaar nog gingen er zo’n 2.000 tickets de deur uit, nu waren dat er zo’n 2.500. “En de tickets worden ook steeds sneller gekocht”, merkt cultuurschepen Bart Plasschaert (CD&V) op. “Door de samenwerking van het Conservatorium aan Zee en de Kunstacademie aan Zee krijgt Chambres d’O ook een jonger imago.” Het gratis Café Chantant en Bal Populaire wisten nog eens tot 400 bezoekers te bekoren. Verder verleenden ook cultuurcentrum De Grote Post, kunstencentrum KAAP, kunstpraktijk kleinVerhaal, museum Mu.ZEE en Theater Aan Zee hun medewerking. (TVA)

<<<