<< back to all the articles.


Het Belang van Limburg - 16/03/2021
Robots leren dansen in balzaal CC Muze

Daft Punk is niet meer, maar in de Muze dansen de robots nog. Nu donderdag strijkt choreograaf Ugo Dehaes er neer met Forced Labor Arena. Hij leert er acht robots dansen, en u kunt helpen.
“Als kind droomde ik dat robots het zware werk zouden doen terwijl wij konden relaxen aan het zwembad. Om die evolutie te versnellen, heb ik al mijn dansers ontslaan en ze vervangen door robots.” Dat zegt Ugo Dehaes (43) in een van de filmpjes op zijn website kwaadbloed.com. Grappig, maar ook wel waar. Voor zijn trilogie Forced Labor werkt de Leuvense choreograaf daadwerkelijk met robots. Deel één kan u donderdag gratis bezoeken in CC Muze.

Zo goedkoop mogelijk
“De bezoeker kan toekijken hoe de robots dansen, maar hij kan ze ook manipuleren. Door ze aan te raken en hun beweging te sturen of door hun dans te beoordelen. Welke beweging is goed, welke niet? Met de analyse van de data ga ik de volgende stappen zetten. Deel twee wordt Simple Machines, waarbij de robots het dansen zelf meer overnemen. In een derde fase wil ik machine en mens samenbrengen in een voorstelling met een danser die een been verloren heeft en een gerobotiseerde prothese krijgt.” Dehaes werkt voor zijn project samen met VUB, Axiles Bionics en het Limburgse platform C-takt.
Op zijn achttiende wilde hij burgerlijk ingenieur worden omwille van zijn interesse in wetenschap en techniek. Maar het werd die andere passie, dans. Na de opleiding aan P.A.R.T.S. en een halte bij het gezelschap van Meg Stuart begon
hij zelf voorstellingen te maken voor jong en oud. Sinds enkele jaren noemt hij zich 'choreograaf van dingen'. Hij begon robots te bouwen om ze te laten dansen.
“De reden was in eerste instantie praktisch: ik wilde niet meer afhankelijk zijn van subsidies. Maar ik zie ook hoe onze economie werkt: alles moet zo goedkoop mogelijk zijn. Daarom komen robots in de plaats van mensen in productie terecht. Ik trek die gedachte verder door mijn dansers te vervangen met robots. In principe kunnen ze met artificiële intelligentie mijn job overbodig maken. Ik hoop van niet hé. ( lacht) Het is als kassiersters in de supermarkt die tegen me zeggen: 'U kunt de self scan gebruiken'. Maar beseffen ze dat ze hun eigen job aan het wegcijferen zijn? Dat ironische, daar speel ik wat mee.”

HAL
Wat met artificiële intelligentie? In de arena is er één robot die leert van een andere in een soort duet. Andere robots onthouden de manipulaties van de bezoekers. Welke bewegingen worden positief bevonden? Die data gebruiken ze om zelf beter te leren dansen. Schrik voor Terminators of HAL in A Space Odyssey heeft Dehaes niet. “Mijn robots kunnen nu nog heel moeilijk zonder mij. Op het vlak van AI zien we robots of computers die vooral goed zijn in één ding. Schaken bijvoorbeeld. Maar de combinatie van kundes die zelfs maar in de buurt komen van het brein van een kleuter, dat gaat nog wel even duren denk ik.”

Forced Labor Arena, donderdag van 19 tot 22 uur Muze Heusden-Zolder. Reserveren per bubbel (max. 4 personen), gratis (www.muze.be, www.kwaadbloed.com)

Christof Rutten

<< back to all the articles.