<< back to all the articles.


Het Nieuwsblad - Weekend - André Grosemans  - 17/07/2021
Als wetenschappers kunstenaars ontmoeten

Het mag dan wel Theater aan zee heten, het is een gevarieerd kunstenfestival met ook muziek, tentoonstellingen en zoveel meer. Op 25 locaties in openlucht en twaalf indoor staan meer dan tweehonderd projecten op het programma. Daarmee is dit waarschijnlijk het eerste grote cultuurevenement dat na de gedwongen onderbreking weer kan plaatsvinden.

De kruisbestuiving tussen kunstenaars en wetenschappers is een van de thema's van Theater aan zee (TAZ). Dat kan niet verwonderen met rector Caroline Pauwels van de Vrije Universiteit Brussel als gastcurator. Zo zullen tijdens Mindblowers academici en kunstenaars elkaar op het podium ontmoeten, van Honoré d'O tot Jean-Paul Van Bendegem. Artificiële intelligentie wordt in vraag gesteld door Ugo Dehaes door alle artistieke medewerkers te vervangen door robotica. De bezoekers van TAZ, die kunnen participeren aan een doctoraatsonderzoek, krijgen een wetenschapsbox mee naar huis. Dat is eens iets anders dan een goodiebag .
Caroline Pauwels wringt nog andere thema's in het programma. “Het was voor velen een vreemd jaar”, zegt ze. “Een jaar van onzekerheid en stilstand. Er mag opnieuw wat zorgeloosheid en uitbundigheid in de samenleving binnensluipen. Zonder overmoedig of losbandig te werk te gaan, natuurlijk. Maar we gaan met optimisme de zomer tegemoet.”

De TAZ-opening op 25 juli is daar een voorbeeld van. Die dag vaart een pas ontworpen Brusselse reus de haven binnen, waar hij met een Oostendse reus in het huwelijkssloepje zal stappen. Hij wordt geëscorteerd door een vloot optimistenbootjes waarvan de zeilen ontworpen zijn door masterstudenten van vier kunstscholen. Op de kade wachten dertig bestaande reuzen en hun dragers. De nieuwe reuzen die trouwen, zijn geen uitvergroting van een volksfiguur, zoals dat gangbaar is, maar een uitvergroting van de kracht die in ons schuilt. Ze werden in een sociaal-artistiek project ontworpen door mensen die om verschillende redenen in een bijzondere breekbaarheid leven. Theatermakers Stefan Perceval en Marit Stocker van Het Gevolg laten hen ook aan het woord op het podium in de voorstelling De reus in de mens . “Zo openen we in volle vaart richting optimisme”, zegt Pauwels. “Het is een grote ode aan onze veerkracht.”

Koning hiphop
Met een Brusselse als gastcurator worden de banden tussen de stad van de koningen en de koningin der badsteden aangehaald. Ze hebben allebei een rijke hiphopcultuur en die komt tot leven tijdens het Hiphop Boot(s)camp van 19 tot 23 juli. Er staat trouwens nog veel meer muziek op de affiche. Zo wordt een NMBS-loods vijf dagen een concertclub.
Poëzie komt in verschillende vormen aan bod. Carl Norac wordt festivaldichter en zal elke dag een tekst in het Nederlands en het Frans schrijven. En dan zijn er nog de tentoonstellingen. Het mag duidelijk zijn: ook al verwijst de naam naar het theater, dit is in alle betekenissen van het woord een kunstenfestival. Natuurlijk levert TAZ 2021 nog genoeg toptheater. Er staan sterke podiumvoorstellingen uit de hoofdstad op het programma, je weet ondertussen waarom. Zo brengt KVS onder meer L'Homme de la Mancha en Piano works Debussy met pianiste Claire Chevalier en choreografe Lisbeth Gruwez. Verder worden een aantal geplande producties die niet konden doorgaan in cultuurcentrum De Grote Post nu opgenomen in de TAZ-agenda. Dat gaat onder meer om Hullep van Peter De Graef en Maaike Cafmeyer, Bruegel van Kuiperskaai en De wereld gerepareerd van Zussen Hirngespint.

Aparte speelplekken
Voorstellingen in openlucht en op unieke locaties maakten altijd al deel uit van het DNA van TAZ. Ook deze keer zijn weer aparte speelplekken gevonden. Op het einde van het Oude Westerstaketsel danst Rosas Violin Phase in het zand en met zicht op zee. Voor het eerst geeft Anne Teresa De Keersmaeker deze solo door aan een andere danseres. In het Maria Hendrikapark neemt het publiek plaats op de trappen om in een natuurlijk amfitheater Op een bankje, op een dag te zien, een liefdesverhaal met Maaike Neuville en Roy Arnouts. Wij, de verdronkenen van Walpurgis wordt een gezongen zeemansverhaal op de scheepswerf IDP. Op het grasplein aan het oude openluchtzwembad speelt het Gentse locatietheatercollectief Camping Sunset het tweede deel van Ten Oorlog van Tom Lanoye. Blikvanger bij het binnenrijden van Oostende wordt een reuzenrad dat aan de Mercator oprijst. In de gondeltjes brengt Het Zuidelijke Toneel met Radman intiem toneel op grote hoogte.

<< back to all the articles.