www.urbanmag.be - 08/03/2007
COUPLE-LIKE

Een sobere setting, twee mensen wachten schijnbaar tot al het publiek heeft plaatsgenomen en het geruis van het geroezemoes langzaam weg sterft. Pretentieloos en lichtelijk nonchalant kijken twee mensen je op de tribune aan. Is dit het begin van een magische wereld waar in je hoopt meegezogen te worden en nergens meer aan te kunnen denken dan alleen maar in ritme, beweging en geluid? De afwezigheid van decor en de droge sobere opzet waar niet de jus van muziek, licht of kostuum overheen is gegoten zorgt voor een schril contrast met de voorstelling van Ann Liv young. Ann Liv Youg maakt met haar voorstelling Snow White op het Something Raw festival een spetterende overweldigende collage van popsongs, kitschbeelden en sex. Couple-like daarentegen is een stuk waarin twee personen veranderen in louter lichamen. De ego's van de dansers worden uitgeschakeld maar komen zo nu en dan in subtiele vlagen voorbij, wat zorgt voor humoristische momenten en een aardse toegankelijkheid. Als toeschouwer word je al snel meegezogen in de absurdistische beelden die de twee lichamen teweeg brengen.

Als magneten blijven ze elkaar op zoeken. In, over, onder en op elkaar komen ze elkaar tegen. Alleen het lichaam vult de ruimte door zijn fysieke bewegingen, ritme en ademhaling. Het is dierlijk en instinctief, je voelt de sensitiviteit van de dansers in de ruimte en deze pure vorm van dans overweldigt me. Zelfs als ik mijn ogen sluit voel ik de beweging in de ruimte van de dansers doorgaan. De ademhaling en het ritme van de lichamen op de dansvloer spreekt voor de dans. Het ademhalen wordt steeds luider, zo nu en dan met geluid. Dan kom ik terug en zie twee mensen voor me. Keren Levi: een diva onder de dansers prachtig sensueel met een kinderlijke nieuwsgierigheid. En Ugo Dehaes een mooie bescheiden Belgische danser. Toch krijgt de dans een romantische kleur. Man en vrouw lichamelijk met elkaar in een duet. Twee lichamen die niet zonder elkaar kunnen. Er zijn echter geen duidelijke romantische toespelingen zichtbaar, maar door de puur fysische techniek wordt het spel en de dans doorzichtig zodat er niks anders overblijft dan de taal van deze personen die bij elkaar blijven. Een sobere ruimte gevuld met twee lichamen die verwikkeld zijn in hun taal naar elkaar. Een voorstelling over de basics van alles wat je bezit, een lichaam en een mogelijkheid tot communiceren. De pracht van pure dans en communicatie komt in Couple-Like volledig tot zijn recht en vind zijn weg naar het publiek.

- Marjolein Vogels

CREDITS choreography & dance: Ugo Dehaes, Keren Levi lights: Arne Lievens costumes: Lies Maréchal music: Tom Parkinson thanks: Eppo Dehaes, Seamus Cater, Linda Suy & Pianofabriek photography: Giannina Urmeneta Ottiker production assistent: Annabel Heyse production: kwaad bloed vzw, Grand Theatre Groningen co-production: Kunstencentrum Vooruit, Danswerkplaats Amsterdam support: de Vlaamse Gemeenschap, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Monty, PACT-Zollverein, wp Zimmer info: www.kwaadbloed.com 

<<<