De Morgen - 18/12/2008
Ugo Dehaes - Forces

Ugo Dehaes ontwikkelde alleen of samen met anderen al een mooie reeks choreografieën. Wegens geldgebrek beperkte hij zich echter steevast tot één of twee performers. Voor Forces, een stuk over natuurkrachten, wou hij het eens met meerdere dansers proberen. Om dat betaalbaar te houden volgde hij een bijzondere tactiek: tijdens korte periodes van 14 dagen werkte hij telkens met slechts enkele dansers aan een kort stuk. Die mini dansstukjes laste hij vervolgens aan elkaar tot Forces.

Die voorgeschiedenis is van het stuk af te lezen: Forces werkt als een rockconcert, een serie korte, krachtige nummers met telkens enkele dansers. Je hoeft de verwijzing naar natuurkrachten niet te kennen om plezier te beleven aan deze bewegingsexperimentjes. Ze zijn vaak gebaseerd op enkele eenvoudige passen, armzwaaien of krommingen van de romp. Maar het vergroot wel het kijkplezier.

Visueel en auditief plezier valt hier inderdaad volop te rapen. Arne Lievens werkte met eenvoudige middelen een gesofisticeerd lichtplan uit. Het licht de dansers steeds op een bijzondere, vaak partiële manier uit. Daardoor veranderen ze in bizarre wezentjes die de wetten van de natuur tarten. Een stroboscoop doet je in 'Jumpen' bijvoorbeeld geloven dat de dansers in de lucht zweven. Datzelfde licht creëert ook verrassende overgangen tussen twee stukjes. De liveactie wordt ook enkele malen afgewisseld door een filmpje. Eentje laat zelfs geen dans zien, maar evoceert de big bang.

Een ander bindmiddel in dit dansconcert is de muziek van Roeland Luyten, een sterk ritmische mengvorm van natuurlijke en elektronische klanken. Daar zitten leuke verrassingen in, zoals de klank van waterglazen. Een keer is er ook een gitaarpartij van Christine Divito. Het nummer 'Drummer' heeft zijn eigen 'score': bij wijze van dans roffelt Ken De Cooman hier in een erg ongewone positie op cimbalen en drums. Forces is zo niet meteen een werk dat geschiedenis zal schrijven, maar het biedt wel een amusante, zinnenprikkelende avond.

- (PTJ)

<<<