Uit In Leuven - 20/08/2008
De kracht van Ugo Dehaes
Het uitgangspunt van Forces zijn vier universele krachten

Op 16 en 17 december gaat 'Forces' van de Leuvense choreograaf Ugo Dehaes in première in STUK. Uit in Leuven stelde hem enkele vragen. 

Je zou getwijfeld hebben om voor danser of burgerlijk ingenieur te studeren. Waarom is het dans geworden?
Ugo: "In mijn laatste jaar Latijn-Wetenschappen dacht ik burgerlijk ingenieur te gaan studeren, maar ik had grote twijfels over de jobs waarin ik terecht zou komen. Toen nam mijn broer me mee naar het Klapstuk dansfestival. Op mijn negende had ik ballet gevolgd, maar was daar uit schaamte snel mee gestopt. Tijdens die dansvoorstellingen leek de job als danser of choreograaf mij zo enorm interessant dat ik besloot terug te gaan dansen, een keuze die ik nooit betreurd heb."

Je voorstellingen hebben vaak een wetenschappelijk karakter. Is dit een manier om toch je beide passies te verenigen?
Ugo: "Ik zou mijn vorig werk niet direct wetenschappelijk noemen, wel was er altijd een verwondering. In 'Lijfstof' bekeken we het lichaam van dichtbij, in 'Roest' was ik gefascineerd door een grote machine, voor 'Rozenblad' keek ik hoe blaadjes groeiden en insecten ontpopten, 'Couple-Like' ging in de eerste plaats over niets. Waarschijnlijk zijn we altijd geboeid door wat we niet zijn en wat we niet kunnen."

Wat vormt het uitgangspunt van FORCES?
Ugo: "Het uitgangspunt zijn de vier universele krachten die onze wereld samenhouden: de zwaartekracht, het elektromagnetisme en de twee krachten die binnen een atoom werken. Ik heb me laten inspireren door de mogelijkheden van deze krachten, de vragen die wetenschappers niet opgelost krijgen en waar me dit visueel aan deed denken. Een ander belangrijk aspect is dat ik gedurende een jaar elke maand met nieuwe dansers aan kleine scènes werkte rond een bepaalde kracht. In STUK komen al deze onderdelen en performers voor het eerst samen in één grote voorstelling. Ik zie het als een rockconcert waarbij verschillende liedjes één geheel vormen."

Je bent zelf van Leuven. Heb je nog een band met de stad? Vind je het belangrijk dat je première hier plaatsvindt?
Ugo: "Ik ben uit Leuven vertrokken om aan PARTS te gaan studeren, de school van Anne Teresa De Keersmaeker in Brussel. Daarna had ik onmiddellijk een job bij Meg Stuart. Toen ik in 2000 aan mijn eigen werk begon, was ik zo met Brussel verbonden dat ik er nooit meer ben weggeraakt. Maar Leuven is wel mijn bakermat en ik voel me hier altijd thuis. Wat Leuven voor mijn leven is, is STUK voor mijn carrière. Ik zag er mijn eerste voorstellingen, leerde er veel mensen kennen die belangrijke plaatsen bekleden in de performancewereld en volgde er mijn eerste workshops dans. Later kreeg ik er werkruimte en STUK heeft ook vanaf het begin mijn werk gevolgd en gepresenteerd."

(HS)

<<<