<< back to all the articles.
Leids Dagblad - 20/03/2009
Dansclick: moderne dans kan met iedereen clicken
 
"De grootste balletlerares aller tijden" noemt ze zichzelf. Met haar ingevallen gezicht, gestileerde gebaren en geaffecteerde spraak is ze helemaal het cliché van de balletjuf met haar maniertjes. Toch kijkt het publiek ademloos toe.
 
Porshia is namelijk geen mens, maar een pop. Deze geestige creatie van danser/poppenspeler Duda Paiva verzorgt de warming-up van Dansclick 6. Het programma wil iedereen de "click" met moderne dans laten voelen. In diverse steden komt er maar weinig publiek op af, terwijl de organisatie alles uit de kast trekt om er iets aantrekkelijks van te maken: een introductie, opmerkelijke dans, filmbeelden en een Après-Dans, waarbij het publiek bij een drankje met de dansers kan praten. "Beleef iets nieuws met moderne dans," zou de leuze kunnen zijn. Want dat is wat er op zo'n avond gebeurt.
 
De choreografiën van Dansclick 6 zijn totaal anders dan wat de introductie van Porshia laat zien. Cliché-maniertjes zijn ver zoeken in "Couple-like" van Keren Levi en Ugo Dehaes. Het stuk is zo origineel en persoonlijk! Met afbeulende inspanning en intensiteit zoeken de danser en de danseres naar mogelijkheden en evenwicht in hun contact. Ze kronkelen over elkaar heen, botsen, rollen en maken een luchtig dansje. Zelden zie je dans die zo intiem en avontuurlijk tegelijk is, onconventioneel, maar doordrenkt van een verlangen waar iedere toeschouwer wel iets bij voelt.
 
De tweede choreografie, "Odd" van Pia Meuthen, wordt geïntroduceerd met filmbeelden, waarop de choreografe over haar werkwijze vertelt.
Gingen Levi en Dehaes uit van niets en bouwden ze hun choreografie op uit improvisaties, Meuthen verwerkt boeken in haar dans, vertaalt gedachten in bewegingen. Bij de armgebaren en het bekommerde gezicht van een van de dansers denk je inderdaad: dit is een gedachte.
Niet een concrete gedachte, maar een manier van denken, kronkelig, moeizaam. Hij voelt zich bedreigd in zijn omgeving. Totdat er muziek klinkt. Hij ontspant zichtbaar, gaat veerkrachtig mee met het ritme, zoals een autist doet bij een deuntje waar hij zich happy bij voelt. De andere danser is de sterke, trefzekere broer. Ook bij hem is de manier waarop hij de ruimte beleeft zichbaar in zijn gebaren. Het contact tussen de broers levert botsingen op, maar in de gebaren en intensies blijf je verbondenheid zien.
 
Dansclick 6 laat zien dat moderne dans gevoelens uitdrukt die iedereen kan herkennen, op een manier vormgegeven waar iedereen zich door geïnspireerd kan voelen.
 
- Maarten Baanders

<< back to all the articles.