Noordoos Polder - 28/04/2009
Onrustbarend indrukwekkend

Emmeloord - 'De beweging moet het verhaal vertellen. De danser moet de noodzaak voelen en dat moet zichtbaar zijn voor het publiek', vertelt Pia Meuthen over haar werkwijze als choreograaf. Er werd veel zichtbaar, vrijdagavond op het podium van 't Voorhuys, waar ook het publiek een plaats toegewezen kreeg. Was het dans of acrobatiek, worstelen of judo? Het lichaam vindt haar eigen taal in de moderne dans. Maar gelukkig was er Porshia voor de warming-up. Poppenspeler Duda Paiva haalde haar, niet zonder spanning, die zelfs een kreet aan het publiek ontlokte, tevoorschijn uit de vuilniszak. Maar ze miste haar benen en keerde terug als een soort struisvogelcombinatie met haar 'darling' de poppenspeler. Met haar glanzende ogen en spitse vogelkopje bracht ze niet zonder humor en ademhalingstechniek haar wetenswaardigheden als oude ballerina.

Keren Levi en Ugo Dehaes traden bepaald niet op als ballerina's in hun stuk 'Couple-Like'. Hun hoofden drukken tegen elkaar, bij de fontanel kun je naar binnen, vertellen ze na afloop aan de bar. Ze worstelen, botsen, laten los. Ruggen buitelen en dragen en geven over. Hun ademhaling wordt heftiger, ze klimmen in elkaar. Het wordt een natuurlijke werveling van beweging, die ter plekke lijkt te ontstaan, met gevaarlijke zwieren en knopen. Ze meten op onrustbarende wijze elkaars kracht, die tenslotte lang duurt en een uitputtingsslag lijkt. Muziek wordt niet gemist, adem en geluid van beweging op de podiumplanken is voldoende. Het publiek is even stil na afloop. 

Het duet voor twee mannen Kevin Polak en Miquel de Jong is op hun verzoek gecreëerd door Pia Meuthen. 'Odd' heet dit duet en odd is het, de relatie tussen twee broers, beklemmend en zorgzaam. De beweging van Mikie is verward, onrustig en vervreemdend. Zo klinkt ook de muziek, alsof er een voortdurende kortsluiting is. Kevin staat stevig op de grond en is kort en krachtig in zijn beweging, ruw en beschermend. Na afloop wordt er een bar het podium opgereden, dat is de gewoonte bij DansClick. Zij tonen balletten van het vorig seizoen, maar nog door te weinig mensen gezien. Deze worden geselecteerd door schouwburgdirecteuren. En ze bieden de kans om na afloop met de dansers te praten. Zo werd het duidelijk dat het duet 'Odd' over autisme ging en hoe dat zorgzaamheid maar ook verstikking brengt. Het maakte een toeschouwer die niet goed raad wist met wat hij gezien had, alsnog enthousiast. Het was een indrukwekkende voorstelling met een verhelderend en gezellig slot tijdens de après-dans. 

- Jozien Vos

<<<