NRC Handelsblad - 02/01/2011
Kopstoot als liefkozing

In 2006 scoorden Keren Levi en Ugo Dehaes een hit met hun duet Couple-Like. Voor het Lab Utrecht en jongerentheatergroep Dox bewerkten zij het tot een 'lichtere' versie, die echter dicht bij het origineel is gebleven.

In festival Breakin' Walls wordt Couple-Like #2 door jonge dansers uitgevoerd. Bijna zonder loslaten bewegen ze langs, over en onder elkaar, de handen zorgvuldig op het lichaam van de ander plaatsend, als een liefkozing. Ze botsen keihard, hij strijkt zorgzaam de haren uit haar gezicht, zij hangt om zijn nek, ze slaan elkaar. Speels, grimmig, erotisch; het is er allemaal. Couple-Like is een klassieker en ook #2 kan weer jaren mee. 

In Breakin' Wall is ook AntoniaSOSexit te zien van Aitana Cordero. Deze Spaanse choreografe en danseres studeerde zes jaar aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en was daarvoor tien jaar lang professionele judoka geweest. AntoniaSOSexit moet nog even rijpen, maar het dameskwartet heeft iets onweerstaanbaars. In elk geval beginnen de lachkriebels zich te roeren als vier vrouwen, na een langzame opbouw van stem en beweging, over het toneel banjeren, opkomen en afgaan, en niets anders doen dan gillen. Soms jengelend als een kind, dan weer krijsend als iemand die een zenuwinstorting heeft. Of een spin ziet. Maar elke logische context ontbreekt. De vrouwen lopen rondjes, staan stil, gaan op de grond liggen of zetten een spurtje in. Die absurde combinatie van extreme gevoelsuiting en neutrale handeling is koddig, met als neveneffect dat je de kreten onwillekeurig gaat categoriseren. Het laatste deel is één amechtige worstelpartij, waar nog een goed einde voor moet worden bedacht.

<<<