De Standaard - 08/04/2011
WOMEN
Ugo Dehaes/Kwaad Bloed
Op reis tot 16/12
www.kwaadbloed.com
★★★★☆

Er is het opgelucht uitademen, het hijgen, het zuchten, het schrikken, er is het strijdlustige snuiven. Er zijn met andere woorden tientallen manieren om adem te halen, om iets te zeggen met enkel maar lucht.

Dat weet ook de choreograaf Ugo Dehaes. In zijn nieuwe voorstelling Womenbrengt hij een choreografie voor acht vrouwen en hun adem. Anderhalf jaar heeft Dehaes aan de dansvoorstelling gewerkt. En toch oogt het resultaat sober: de vertrouwde zwarte doos als scène, acht danseressen tussen de dertig en de zestig in een zwarte jurk, acht lampen als een omgekeerde lichtboom in de lucht, geen muziek. Samen goed voor vijftig minuten dans.

Maar het zijn verdomd goed doordachte minuten. Dehaes brengt een choreografie om naar te kijken en te luisteren. Hij bespeelt de lichamen van de vrouwen om hun adem te pakken te krijgen. Hij laat ze vechten tegen windmolens en in koor nahijgen, hij laat ze huilen en lachen. Of het in Women uiteindelijk het tempo van de passen is dat het ritme van de adem bepaalt, of net omgekeerd, laat Dehaes in het midden.

De acht lichamen zijn strak gechoreografeerd: hoe ze nu eens uitzwermen, dan weer op een rechte lijn staan en uiteindelijk toch weer elkaar op het podium achterna rennen... het heeft veel weg van een zwerm vogels die twijfelt tussen zelf bewegen en laten bewegen. Het is duidelijk: de vloeiende beweging van een ademhaling is de onderstroom van de voorstelling.

Women oogt helder en eenvoudig, en zit toch intelligent in elkaar. Wie goed luistert, hoort duizend-en-één nuances. Wie goed kijkt, ziet evenveel knipogen. Zoals wanneer Dehaes zijn choreografieplan onderuit haalt door zijn danseressen met veel humor te laten verdwalen in een patchwork van genummerde frasen. Of wanneer er sporen van de verleidelijke flamencodans en cancan tussendoor komen fietsen: het draait in Women tenslotte om de sensuele adem van acht vrouwen. Al zou 'sensueel' veeleer een belediging zijn voor de danseressen in Women: dat op het podium nationaliteiten en leeftijden naast elkaar staan, maakt dat zich in de zwarte doos en onder de zwarte kledij sterke persoonlijkheden aftekenen.

Women is een absolute aanrader voor wie zich kan laten raken door zoiets subtiels als een nuance in een ademhaling. Ugo Dehaes vertaalt die essentie in een choreografie die perfect evenwicht houdt tussen zwaarmoedigheid en humor.

- Sarah Vankersschaever in De Standaard op 8 april 2011 (www.standaard.be)

<<<