TheaterMaggezien - 23/04/2011
Krachtige vrouwen
Ugo Dehaes/Kwaadbloed, Women

Daar komen ze de dansvloer op, acht vrouwen in het zwart. Lange haren, krullen, kaal geschoren, de meeste op blote voeten De een in een losse jurk, de ander met een jurk met diepe ruguitsnede, een avondjurk, een zuiderse weduwejurk, een werkjurk. Ze ademen in, uit, heel krachtig, en maken gevechtssportgebaren, slaan hun armen uit, hun vuisten gebald, verplaatsen hun voeten in strijdvaardige houding, allen op het ritme van felle ademhalingen, ieder in een eigen bewegingspatroon. 

Choreograaf Ugo Dehaes, op dit moment artist in residence bij kunstencentrum STUK (Leuven) verzamelde acht vrouwen om zich heen, en werkte een anderhalf jaar aan Women. Eerder werk (o.a. Forces, zie archief) bevatte een fijne speelsheid. Dat ludieke element zit ook in deze productie, maar is nu volledig ingebed in een fysieke krachttoer van de danseressen. 

De acht vrouwen kijken elkaar aan, nemen bewegingen van elkaar over, spiegelen zich aan elkaar, gaan een samenspel aan, tegen elkaar, met elkaar. Verbeten gezichten, fonkelende ogen, ieder straalt een zelfbesef uit, allen hunkerend, zelfs hongerig naar leven, beweging en een individuele eigenheid in de expressie. Alsof ze zeggen: Hier staan wij, vrouwen van boven de dertig, 'oude' danseressen van dertig, veertig en vijftig jaar, maar je moet niet denken dat we niets meer kunnen, je moet niet denken dat we alleen nog in staat zijn tot huppelende danspasjes, tot clichéstapjes zoals van vrouwen verwacht wordt. Wij kunnen veel meer! Typische al dan niet frivole, sensuele en dartele vrouwen-stijldansen worden van de dansvloer geveegd. Met subtiele humor die je laat glimlachen. Zonder muziek, alleen hun ademhaling, hun hijgen, hun blazen, hun zuchten, hun grommen, (af en toe met een gil), zorgen bij de danseressen voor de aanzet tot bewegingen; alleen hun krachtig in- en uitademen geeft de aanstoot tot fysieke vrijheid, hun fysieke trots. En hoe! 

Het is fascinerend hoe deze vrouwen bijna een uur lang in een samenspel van individuen, met ieder haar eigen kracht, het publiek blijven boeien met hun kunnen en kunde, zonder dat het dansspel wegglijdt in een verzameling van mooie plaatjes. Alle tierelantijntjes, alle versieringen en effecten zijn overboord gegooid. Ugo Dehaes probeert met deze groep vrouwen weer te keren tot de essentie van de dynamiek van de dans en de kracht van haar uitvoerders. In een minutieuze symbiose van ademhaling en timing in de bewegingen. En daarin slaagt hij schitterend met Luise Chardon, Marie De Corte, Ida De Vos, Miryam Garcia Mariblanca, Saykai Kaiwa, Kayoko Minami, Natascha Pire en Karin Vyncke. 

- Tuur Devens

<<<