De Standaard - 27/05/2011
Selectie Theaterfestival 2011 bekend
Theaterfestival kiest voor brede staalkaart
 
BRUSSEL - Klein naast groot, jonge honden en gevestigde waarden, een waaier aan genres: het Theaterfestival kiest voor verscheiden. De jury van het Theaterfestival, onder het voorzitterschap van Eva Brems, maakte gisteren haar selectie bekend. Het is een omzichtige evenwichtsoefening geworden. Je kan er een lovenswaardige poging in zien om het diverse aanbod op onze podia in één grote synthese te vangen.
 
Tien voorstellingen uit het voorbije seizoen zullen eind augustus in Brussel te zien zijn. De helft zijn grotezaalproducties. Bij de selectie zitten twee dansvoorstellingen: En atendant van Rosas en Women van Ugo Dehaes. Maar er is ook een locatieproject bij (Warmoes van Studio Orka) of solotheater (Berckmans van Jurgen Delnaet voor De Tijd).
 
De grote huizen zijn niet riant vertegenwoordigd. De KVS is geselecteerd met Gregoria, waarin regisseur Bart Meuleman de verliteratuurde wereld van Maurice Gilliams oproept. Ivo Van Hove, de regisseur met het hoogste aantal caps in de geschiedenis van het Theaterfestival, is van de partij met Nooit van elkaar van Toneelgroep Amsterdam. De jongerenproductie Aleksej van Het Paleis, in een regie van Koen De Sutter, wordt door de jury geroemd om zijn 'verbluffende scenografie' en 'doorgedreven vakmanschap'.
 
Twee collectieven belandden op de affiche. Lazarus maakte een bewerking van de Russische roman Oblomov als een 'well-made play'. De jonge honden van Steigeisen kregen van deze krant een viersterrenbeoordeling voor Lethal Inc., een scherp portret van de man die de elektrische stoel op punt stelde. 'Documentair theater op het scherp van de snee', vond de jury.
 
Niet meer beschikbaar voor herneming is Kind van Alexandra Broeder bij Bonte Hond: theater met kinderen dat niet lieflijk wil zijn, maar kiest voor dwingend spel.
 
Twee producties komen over van het Theaterfestival Amsterdam. Laura von Dolron roept in Sartre zegt sorry de Franse filosoof ter verantwoording. Dood Paard is een Nederlands gezelschap dat uitblinkt in nieuwe theaterteksten, dit keer van de hand van Rob De Graaf (Freetown).
 
Theaterfestival 2011, van 25 augustus tot 3 september

<<<