De Volkskrant - 06/11/2010
Stille en intieme uitputtingsslag 

Een lichamelijke, dubbelzinnige en confronterende visie op vriendschap die voor het eerst voor een jong publiek wordt opgevoerd.

Een krachtmeting hangt in de lucht. Zowel op het podium, tussen de jongen en het meisje die klaarstaan voor een intens lichamelijk seksegevecht. Als ook tussen performers en publiek: in de zaal zitten giechelende en proestende jongeren van een roc uit Leidsche Rijn. Zij weten zich nauwelijks raad met het stille en intieme karakter van Couple-Like #2, uitgevoerd door Ryan Djojokarso en Maartje Plasma.

Deze jonge dansers van Theatergroep DOX zijn nauwelijks ouder dan de tieners in de zaal. En pakken elkaar ook nog vast bij alles wat naar een fysiek handvat neigt: haren, schouders, kruis, knieën, kin enzovoort. Dat roept commentaar op. Meisjes vallen van hun stoel; jongens schuiven ongemakkelijk heen en weer en grommen hoorbaar.

Toch blijven ze wel kijken naar de telkens van kleur verschietende uitputtingsslag tussen de twee dansers. Met hun klappende, botsende, buitelende, wrijvende en schurende lichamen zoeken die alle hoeken op van pure lijfelijkheid binnen een vriendschappelijke relatie. Woordeloos rekken ze de grenzen op van de kwetsbaarheid en veerkracht van het lichaam. Nooit wijken ze meer dan een meter van elkaars zijde. Alleen het geluid van hun eigen adem en contact is hen tot ritmische steun, en heel af en toe, een flard van een song.

Vorig seizoen dansten de choreografen Keren Levi en Ugo Dehaes het origineel van dit duet, Couple-Like, overal ter wereld. Van Berlijn tot Budapest en van Tel Aviv tot Poznan. Echter nooit voor een publiek van tieners. Op initiatief van Productiehuis Het Lab trekken twee DOX-dansers dit succesvolle duet nu naar zich toe om het uit te voeren voor een jonger publiek. Met een lichamelijke, dubbelzinnige en confronterende visie op vriendschap als spannend resultaat. Tijdens een nagesprek komen de vragen los. De tieners verbazen en verheugen zich dat dit ook dans is, en dat de pijnlijk ogende klappen geen pijn doen, door de adrenaline van de uitputtingsslag. Hebben Djojokarso en Plasman geen relatie? Ongelooflijk, vinden ze. En dan steekt de meest grofgebekte jongen, type leider, zijn hand op. Het wordt stil. Iedereen verwacht een vernietigende opmerking. Maar hij zegt: 'Ik vind het sensueel en ontroerend.' Couple-Like #2: ook het publiek is niet altijd wat het lijkt.

- Annette Embrechts

<<<