cobra.be - 14/11/2012
'GIRLS' IS VRIENDSCHAP EN DANSEN

Vorig jaar bracht choreograaf Ugo Dehaes 'Women' op het podium, een dansvoorstelling met acht vrouwen boven de 30 jaar. Nu werkt hij aan de prequel 'Girls', dezelfde voorstelling maar met acht meisjes tussen 9 en 14 jaar. Ugo Dehaes was het beu altijd piepjonge meisjes te zien in dansvoorstellingen. Hij castte acht vrouwen boven de dertig en maakte met hen "Women". De voorstelling gaat pas op 15 februari in première, maar Cobra.be mocht even langsgaan tijdens de repetitieweek in het TAKT Dommelhof in Neerpelt.
 
"'Women' was een voorstelling met danseressen die net iets ouder waren dan doorsnee, terwijl 'Girls' een voorstelling is met meisjes die net iets te jong zijn", zegt Ugo Dehaes. Omdat Dehaes geen ervaring heeft met het aanleren van een choreografie aan kinderen, ging hij voor dit project in zee met fABULEUS. Via een auditie werden acht meisjes geselecteerd, die tijdens de schoolvakanties en weekends repeteren. Om de bewegingen goed te kunnen aanleren, heeft Dehaes choreografe en danseres Natascha Pire aan zijn zijde. Zij danste mee in 'Women' en heeft nog alle bewegingen in haar lijf zitten. "Het is de bedoeling om dezelfde voorstelling te maken als 'Women', maar gaande weg kunnen we wel wat bijsturen", zegt Pire.
 
Zonder muziek
Het is geen gemakkelijke voorstelling voor de meisjes, want ze moeten dansen zonder muziek en bewegingen doen die ze nog nooit gedaan hebben. Net als bij 'Women' is ook bij 'Girls' de ademhaling essentieel, die ondersteunt de voorstelling volledig. De meisjes leren de choreografie in kleine stukjes aan. Uiteindelijk zullen ze allemaal samen 50 minuten op het podium moeten staan. "Ze hebben dus een enorme verantwoordelijkheid", zegt Dehaes. "Ze komen op het podium en ze staan daar 50 minuten zonder muziek, zonder licht en zonder speciaal kostuum."
 
De meisjes zijn nu al zenuwachtig als ze aan de première denken, maar op dit moment primeert nog het dansen en plezier maken. De kliek hangt, ondanks het onderlinge leeftijdsverschil, goed aan elkaar. De oudsten helpen de kleinsten om de pasjes onder de knie te krijgen. "Ik vind het belangrijk dat er een groep op het podium staat, dus als die groep zich ook daarnaast vormt, dan komt dat alleen maar echter over", zegt Dehaes.
 
"Het is één voor allen en allen voor één", zegt Rune Leysen, een van de danseressen. "Het gaat om de vriendschap en dans."
 
['Girls', een choreografie van Ugo Dehaes en Natascha Pire, een productie van fABULEUS, een residentie in TAKT Dommelhof, première op 15 februari in Opek in Leuven, meer info: www.fabuleus.be]  
 

<<<