De Standaard - 18/02/2013
Girlpower

LEUVEN - En toen werden de vrouwen meisjes. De Leuvense choreograaf en danser Ugo Dehaes maakte in 2011 Women , een dansvoorstelling voor acht vrouwen tussen dertig en zestig jaar en voor het ritme van hun ademhaling. Vandaag maakt Dehaes samen met de Antwerpse choreografe Natascha Pire een reconstructie. Zij het met acht meisjes tussen tien en veertien jaar oud: Girls.
 
Het is prettig om de frêle, nog wat licht lummelige lijfjes een voorstelling te zien dansen die in je geheugen erg volwassen aanvoelt. Maar ook voor wie Women destijds niet zag, is Girls een bijzonder mooie ervaring. De setting blijft dezelfde: lege scène, geen muziek, een sobere ‘lampentak' in de rechterhoek. De donkere vrouwenjurken werden wel vervangen door kleurrijke kleedjes. Girls wordt voortgestuwd door de ademhaling van de acht meisjes. Ze puffen, zuchten, hijgen, lachen en houden hun adem in. Ook voor de reconstructie geldt: een sobere maar slimme choreografie.
 
Het ontwapenende verschil zit onder meer in de giechelende blikken die de acht elkaar toewerpen (“we staan op een podium en iedereen kijkt naar ons!”), in de lichtheid van hun bewegingen en ademhaling, in die dertig procent nieuw materiaal (“en nu klauwen als een kat!”). Girls heeft dan wel een hoger pasjesgehalte dan Women doordat je hen duidelijk ziet nadenken over de volgende stap die ze moeten zetten, maar dat stoort nooit. Integendeel. Het mooiste is dat deze weinig ervaren tieners desondanks slagen waar professionele, jongvolwassenen soms de mist ingaan: op het podium niet met zichzelf bezig zijn maar met het verhaal dat ze ons willen vertellen. En dat verhaal is ontwapenend mooi.
 
- Sarah Vankersschaever

<<<