De Morgen - 21/02/2013
In 'GIRLS' zet choreograaf Ugo Dehaes acht jonge meisjes op scène
'Iedereen heeft de hoofdrol'

Zo hard ze elkaar trachten te overschreeuwen aan de eettafel, zo gedisciplineerd transformeren ze een uur later in een organisch, geconcentreerd, gezamenlijk lichaam. Dat is wat choreograaf Ugo Dehaes doet met deze giechelende GIRLS: hij maakt er een ensemble van individuen van.
Flo (13): 'Niet meer bedeesd'
"Wanneer ik dans, denk ik aan niets. Mijn hoofd is helemaal leeg. In het begin ben ik heel verlegen, maar zodra ik me goed voel bij de anderen word ik heel zot." En de groep? "We zorgen goed voor elkaar. We staan de hele tijd met acht op het podium, dus iedereen heeft samen de hoofdrol." Stresssss! "Soms is er te weinig concentratie. Dan vind ik het niet meer tof. Want tijdens de pauze kun je lol maken, maar in de repetities moet het serieus zijn." Iedere GIRL danst... "Ik heb al van veel mensen gehoord dat ik wat techniek heb, maar Laetitia maakt bijvoorbeeld haar bewegingen heel mooi af, en Aster heeft zo'n fragiele manier van bewegen, heel schattig. Anouschka is los, maar dat past ook echt bij haar. Zo heeft iedereen zijn eigen stijl, maar dat is net heel mooi."
Silke (10): 'Gevoel volgen'
"Wanneer ik dans, ga ik helemaal mee met het gevoel dat erin zit, soms zijn die gevoelens blij, soms verdrietig. Over de passen moet ik soms wel nadenken, maar andere keren gaat het vanzelf." En de groep? "In het begin kende ik helemaal niemand, maar toen heb ik Olivia leren kennen en hebben we samen een fijne tijd gehad. Het is al leuk om te dansen, maar met een vriendin is het nog leuker." Stresssss! "Ik kom uit Gent en dat was wel ver, de repetitie in Leuven. Soms moest ik ook nog schoolwerk maken op de trein. En tijdens de première heb ik een foutje gemaakt. Mijn mama zat in de zaal en mijn fout had ze niet gezien, maar wel dat ik plots rare bekken trok." Iedere GIRL danst... "Als ik in mijn eigen stijl dans, doe ik zachte dingen met mijn armen en benen. Dat hoort bij mij."

Anouschka (12): 'Echt vrij'
"Wanneer ik dans, weet ik niet of ik ergens aan denk, ik dans gewoon, ik zie wel wat er in mijn hoofd gebeurt. Ik voel me opgelucht, vrij. Ik heb ontdekt dat ik het soms moeilijk heb om samen te werken. Soms is het gewoon even genoeg geweest." En de groep? "Het leukste aan GIRLS vind ik het samenzijn. We zijn vrienden geworden, ook naast de repetities. Ik hoop dat de mensen dat ook aan het stuk zien. Ik durf ook meer, omdat we er samen staan." Stresssss! "Bij de première, vlak voor we moesten opgaan: toen gingen Ugo en Natascha (Pire, cochoreograaf, EC) weg en stonden we nog tien minuten alleen. Dat was spannend. Voor de rest denk ik niet zo veel aan het publiek. Er zitten nu eenmaal mensen, daar kan je toch niets aan veranderen. Je moet het gewoon doen."

Olivia (11): 'Een buitenkans'
"Wanneer ik dans, denk ik dat het erg leuk is wat ik daar sta te doen, en dat ik maar een keer in mijn leven zo'n kans zal krijgen." En de groep? "Op de dansschool mag je een keer per week dansen en op het einde één keer een voorstelling tonen. Nu zijn we met acht en we gaan echt samen op tournee. Ze wordt ook beter, denk ik, omdat we elkaar beter begrijpen en de ademhaling en bewegingen beter aanvoelen." Stresssss! "Al die mensen dachten misschien dat er muziek zou zijn, maar eigenlijk dansen we gewoon op het ritme van onze ademhaling. Daar was ik wel wat zenuwachtig voor. Ik was bang dat ze onze dans saai zouden vinden, zo zonder muziek." Iedere GIRL danst... "Iedereen danst anders: klassiek, hiphop, soepel of technisch... Hoe ik zelf dans, weet ik niet."

Rune (12): 'Trots er te staan'
"Wanneer ik dans, ben ik met niks anders bezig. Ik ben trots dat ik er sta. Ik ben verlegen, maar hier ben ik losgekomen, en dat gevoel is zalig." En de groep? "Ik denk dat de mensen zien dat wij een goede groep zijn, want soms kijken wij naar elkaar terwijl we dansen, en dan komt er een glimlach om onze mond. We zorgen ook goed voor elkaar." Stresssss! "Ik was nogal gestrest voor de première. Vlak voor we opgingen dacht ik dat plots dat ik niet meer durfde. Toen hebben de anderen gezegd: 'Je kunt dat!', en ging het beter." Iedere GIRL danst... "Ik dans nogal afgewerkt, denk ik. Ella danst erg zelfverzekerd, je ziet dat ze er echt van geniet. Zij danst alsof ze dat al haar hele leven doet."

Ella (13): 'Zo'n goede groep'
"Wanneer ik dans, zien mensen dat ik me erg inleef, zeggen ze. Ik wist dat ik veel kon met mijn lichaam, maar niet dat ik zoveel emotie toonde." En de groep? "Laetitia en ik zijn een beetje de moeders (lacht). We zijn echt een goede groep, en daar gaat de voorstelling over: hoe individuen een groep vormen." Stresssss! "Ik was bang dat het publiek raar zou reageren omdat er geen muziek in de voorstelling zit. Maar Ugo wil juist tonen dat dans ook gaat om ademhaling en stem." Iedere GIRL danst... "Mensen zeggen wel eens tegen mij dat ik techniek heb. Maar iedereen danst op zijn eigen manier. Flo is bijvoorbeeld een voorzichtige danseres, mooi en rustig en heel vloeibaar."

Laetitia (14): ''t Is genieten'
"Wanneer ik dans, ben ik echt weg. Ik word pas wakker bij het applaus. Ik heb ontdekt dat ik ontspannen kan zijn tijdens een optreden, in plaats van gestrest." En de groep? "De groep zorgt echt voor een beschermend gevoel. Ik zou niet solo willen dansen, dan weet je dat iedereen naar je kijkt." Stresssss! "Misschien vond ik de eerste repetitieweek nog de moeilijkste, omdat ik dat nog nooit had gedaan: dansen zonder muziek. Ik wist niet of ik dat wel zou kunnen. Maar het is genieten, en vooral de première was zalig. We bleven maar buigen en we konden niet stoppen met lachen. We waren al weggelopen maar de mensen bleven klappen, en toen moesten we terug het podium op." Iedere GIRL danst... "Volgens Ella zit er wel swing in, ik doe nogal graag movekes."

Aster (11): 'Altijd vrienden'
"Wanneer ik dans, vergeet ik al mijn stress over school. Ik heb ontdekt dat ik heel graag bij de groep wil horen, en niet alleen wil staan. Ik vind het leuk vriendinnen rondom mij te hebben." En de groep? "Ik denk dat we altijd vriendinnen zullen blijven. Ik denk dat het publiek wel voelt dat we niet enkel danseressen zijn, maar ook vrienden." Stresssss! "De première, maar dat was eigenlijk ook het leukste moment. Dat je daar zoveel werk hebt ingestoken en dat je dat dan eindelijk mag doen. Ik was vooral wat bang voor de reacties van de mensen. Maar we hebben het wel goed gedaan, denk ik." Iedere GIRL danst... "Iedereen heeft zijn eigen manier van dansen. Ik denk dat Flo een beetje danst zoals ik, rustig, niet te wild. Ik ben ook zo. Vrolijk maar op het gemak."

- Evelyne Coussens

<<<