Uit In Leuven - 01/02/2013
GIRLS, YOU’LL BE WOMEN SOON
Na WOMEN wou choreograaf Ugo Dehaes meer. Dus maakte hij de perfecte prequel op deze uitgepuurde en warm onthaalde dansvoorstelling. GIRLS gaat op 15 februari in première in OPEK en belooft adembenemend mooi te zijn.
 
De gemiddelde danseres is tussen 18 en 35 jaar oud. In de fleur van haar leven, zeg maar. Voor veel mensen is dans onlosmakelijk verbonden met jeugd. Omdat choreograaf Ugo Dehaes (°Leuven) dat een nogal bekrompen visie vond op dans (en op de vrouw), maakte hij twee jaar geleden de voorstelling WOMEN. Daarvoor castte hij acht danseressen tussen 30 en 60 jaar. Samen met hen creëerde hij een prachtig uitgepuurde choreografie, waarin plaats was voor een meer genuanceerde kijk op vrouwen.
 
Om zo dicht mogelijk op de huid te blijven van die acht persoonlijkheden op scène, werden alle andere ingrediënten van de voorstelling herleid tot de ultieme eenvoud. De danseressen bewogen bijvoorbeeld niet op muziek, maar op het geluid van hun eigen ademhaling. Net die scherpe keuzes werden door publiek en pers warm onthaald. De voorstelling werd geselecteerd voor het Vlaamse Theaterfestival en ook internationaal was er veel waardering.

Kort na de première van WOMEN maakte Ugo een afspraak met fABULEUS, omdat hij eigenlijk al broedde op een vervolg. Of juister: een prequel. Voor zijn volgende voorstelling wilde hij namelijk werken met meisjes die – volgens het clichébeeld over dans – net iets te jong zijn. fABULEUS was meteen enthousiast en zo ontstond GIRLS. De acht danseressen van GIRLS zijn allemaal tussen 10 en 14 jaar oud.
 
Omdat Ugo zelf geen ervaring had met het aanleren van choreografieën aan kinderen, betrok hij Natascha Pire bij het creatieproces. Zij creëerde tal van succesvolle jongerenproducties bij fABULEUS en danste bovendien zelf mee in WOMEN. De vorm van GIRLS zal vertrouwd aanvoelen, maar het wordt zeker geen kopie van WOMEN. Centraal staat immers niet zozeer de choreografie, maar wel de hartstocht van de groep en de hartslag van elk individu. Voor je neus ademen acht nieuwe persoonlijkheden. In al hun kracht. In al hun kwetsbaarheid. (VVDB)

PRAKTISCH
15 + 16/2, 20.00 uur + 17/2, 16.00 uur, GIRLS – première, in OPEK, Vaartkom 4, Leuven info & tickets: 016 300 900 - www.30CC.be
Ben je tussen 13 en 23 jaar en wil je zelf graag meewerken aan een voorstelling? Check dan nu de auditiepagina op www.fabuleus.be!
 

<<<