MELANIE is een solo van ± 20 minuten rond romantisme, en kwam tot stand tijdens een 3 weken durende residentie in de Pianofabriek.

Toen actrice Mélanie Rullier choreograaf Ugo Dehaes benaderde om voor hem te dansen, ontstond onmiddellijk het idee te werken rond romantiek. Ugo is al jaren gefascineerd door emoties en de innerlijke wereld die zich in het hoofd van een danser afspeelt. Door te werken met een actrice kon het dansmateriaal ook echt ontstaan vanuit haar eigen gevoelens.

De vraag (een actrice die wil dansen) herinnert ook aan de fundamenten van de romantiek: "De naam romantiek is ontleend aan de middeleeuwse romances - verhalen waarin feilbare mensen de droom van volmaaktheid najagen." (wikipedia)

Ugo en Mélanie werkten rond het gedicht 'La naissance de Vénus' van R.M. Rilke. Deze tekst werd tot dans vertaald door gebruik te maken van een aantal verschillende filters: betekenis, het geluid van de woorden, gevoel, associaties, fysicaliteit.

Op scène krijgen we een vrouw te zien. Doorheen het stuk kruipen we steeds dieper onder haar vel, dringen we steeds dieper haar hersenen in.

De voortdurende tegenstrijdigheden brengen haar steeds dichter naar ons toe, totdat ze brutaal door de gespeten zee op het strand uitgespuwd wordt.